Nijerya’da silahlı kişiler bir okula baskın düzenledi ve yüzlerce öğrenciyi kaçırdı

Fidye için adam kaçırma, Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan ve ağır silahlı suç çetelerinin geçmişte özellikle kuzeybatıdaki okulları hedef aldığı Nijerya’da oldukça yaygın.

REKLAM

Nijerya’nın kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinin Kuriga kasabasındaki bir okula silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda yüzlerce öğrenci kaçırıldı.

Saldırının ardından askeri operasyon başlatılırken, hükümet, çoğu 8 ila 15 yaşları arasındaki kayıp çocukları bulmak için arama kurtarma ekipleri görevlendirdi.

Öğrencilerin yakındaki ormana götürüldüklerine inanılıyor.

Yerel kaynaklar kayıp öğrenci sayısını 275 olarak belirtirken Reuters bu rakamın 227 olduğunu bildirdi.

AP, okul müdürüne dayandırarak kaçırılan öğrenci sayısının 287 olduğunu bildirdi.

Bu olay, ülkede geçtiğimiz hafta yaşanan ikinci toplu adam kaçırma olayı olarak kayıtlara geçti.

Kazanın okuldaki sabah toplantısından kısa süre sonra meydana geldiği belirtildi.

Kaduna eyalet polisi, kaçırılmalarla ilgili medyanın sorularına yanıt vermedi.

Baskının gerçekleştiği okulun öğretmeni Sani Abdullahi, şunları söyledi: “Velilerle yaptığımız istatistiklere göre ortaokul bölümünde kaçırılanların sayısı 187, ortaokul bölümünde kaçırılanların sayısı ise 187’dir. ilkokul, okul şimdilik 40 yaşında.”

Ancak okul yetkilileri daha sonra kaçırılan öğrencilerden 25’inin ailelerinin yanına bırakıldığını, 275’inin ise hâlâ kayıp olduğunu valiliğe bildirdiklerini söyledi.

Kuriga yerel meclis üyesi Idris Maiallura, okula gittiğini ve silahlı kişilerin önce 100 ilkokul öğrencisini kaçırdığını, ardından serbest bıraktığını, diğerlerinin ise kendi elleriyle kaçtığını söyledi.

Ebeveynler ve bölge sakinleri, kaçırılmanın güvenlik eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Kaduna Eyaleti Valisi Uba Sani’nin Kuriga’yı ziyaret ederek öğrencilerin serbest bırakılacağı sözünü verdiğini söyleyen valilik, kaç öğrencinin kayıp olduğuna ilişkin ayrıntı vermedi.

Kaçırılan çocuklardan ikisinin kendi çocukları olduğunu söyleyen Fatima Usman isimli kadın, “Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hepimiz Allah’ın yardımını bekliyoruz. Çocuklarım benim dünyadaki tek kaynağım.” dedi.

Diğer bir ebeveyn olan Hasan Abdullahi ise insanların silahlı saldırganları püskürtmeye çalıştığını ancak bazılarının silahlı kişiler tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Abdullahi, “Kaçırılan öğrencilerden 17’si benim çocuğum. Hükümetin bizi tamamen kaderimize terk etmesinden dolayı çok üzgünüm.” tepki gösterdi.

Uluslararası Af Örgütü, Nijeryalı yetkililere öğrencileri güvenli bir şekilde kurtarmaları ve sorumlulardan hesap sormaları çağrısında bulundu.

Ağır silahlı suç çetelerinin geçmişte özellikle kuzeybatıdaki okulları hedef aldığı Afrika’nın en kalabalık ülkesinde fidye için adam kaçırma olayları yaygın.

REKLAM

Ancak son zamanlarda bu tür saldırılar azalma eğiliminde.

Kaduna’da okul çocuklarının kaçırıldığı son büyük olay, Temmuz 2021’de silahlı adamların bir baskında 150’den fazla öğrenciyi kaçırmasıyla meydana geldi.

Öğrenciler, aileleri (silahlı kişiler tarafından talep edilen) fidyeyi ödedikten aylar sonra evlerine dönebildiler.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber