BM Gazze’de gıda krizinin artacağı konusunda uyardı

McGoldrick, şöyle konuştu: “Açlık tehdidi konusunda uyardınız ve açlıktan dolayı ölümlerin olduğunu söylediniz. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre açlıktan ölenlerin sayısı 20’ye ulaştı. Bunların arasında O 14 günlük bir bebek de var. ” “Sahadaki deneyiminize göre bu ölümlerin sorumlusu kim? Yakın gelecekte açlıktan dolayı “Dehidrasyona bağlı ölümlerin artmasından endişe ediyor musunuz?” sorusunu yanıtladı.

McGoldrick, söz konusu ölümleri çeşitli kaynak ve raporlardan takip ettiğini belirterek, 14 günlük bebeğin açlıktan ölen ilk bebek olduğunu söyledi.

McGoldrick, özellikle Gazze’nin kuzeyindeki durumun, sanitasyon koşullarının ve gıda eksikliğinin toplumun en savunmasız kesimini etkilediğini belirterek, “Bu bölgelerde gıda krizinin artacağını tahmin etmek mümkün” dedi.

McGoldrick, bunun Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve diğer Birleşmiş Milletler kuruluşlarının raporlarında da vurgulandığını kaydederek, ölümlerin önlenebileceğini vurguladı.

Ayrıca, “ABD’li yetkililer Ramazan ayında geçici bir ateşkes yapmayı düşünüyor. Kutsal Ramazan ayı, aynı fırsatlara sahip olmayan insanlarla dayanışmayı göstermeyi amaçlıyor. Gazze’deki insanlar Ramazan ayında mı yoksa sonrasında mı bayramı kutlayacak durumda?” Yaşamak için temel ihtiyaçların karşılanmaması “Sizce Ramazan’ı bekleyip bu aya özel bir çağrı yapmak ne kadar mantıklı?” sorusuna yanıt veren McGoldrick, “Ramazan konusunda dikkat çektiğiniz nokta önemli. Ziyaret ettiğim kamplardan birinde bir kadın bana Ramazan yaklaşırken ne kadar stresli ve mutsuz olduklarını anlattı. Bunu yapamayacaklarından şikayetçiydi.” “Bu şartlarda Ramazan’ı doğru bir şekilde kutlamak için gerekli ürünleri, yiyecekleri ve hatta yemek pişirmek için benzini satın aldılar.” “Birçok aile için Ramazan’ı normal bir şekilde kutlamak bile mümkün olmayacak. Bu dehşet verici.” değerlendirmesini yaptı.


“Gazze’deki kadınlar, çocuklar, savunmasız gruplar ve diğerleri için işleri düzeltmeliyiz

Gazze’de 2,3 milyon insanın yaşam koşullarının zor olduğunu vurgulayan McGoldrick, ateşkese hazırlanırken Refah’a olası bir askeri operasyon durumunda ne yapacaklarını da planlamaları gerektiğini söyledi.

McGoldrick, kronik hastalıkların yayıldığını, sağlık sisteminin çöktüğünü, temiz su ve sanitasyon eksikliğinin büyük bir sorun olduğunu söyledi.

“Gazze’deki kadınlar, çocuklar, savunmasız gruplar ve diğerleri için işleri düzeltmeliyiz.” McGoldrick, özellikle Gazze’nin kuzeyinde açlığın yüksek seviyelere ulaştığı konusunda uyardı.

McGoldrick, insani yardımın artırılması gerektiğini, günde en az 300 yardım tırına ihtiyaç duyulduğunu ve şu anda 150 kadar yardım tırının Gazze’ye zorlukla ulaştığını söyledi.


“Hava yardımının başlatılması karadan gelen gıda yardımının alternatifi olamaz”

Havadan atılan insani yardım konusunda ise McGoldrick, bunun faydalı olduğunu ancak devasa ihtiyaçları karşılamada yetersiz olduğunu söyledi.

McGoldrick şunları söyledi: “Hava yoluyla dağıtım, karadan gelen gıda yardımının alternatifi olamaz. Çok büyük ihtiyaçlardan bahsediyoruz.” dedi.

İnsani yardım tırlarının havadan yardıma göre yaklaşık 10 kat daha fazla yardım ulaştırdığını söyleyen McGoldrick, havadan yardımdan farklı olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını da söyledi.

McGoldrick, havadan atılan yardımın bir kısmının denize düştüğünü ve gerçekten ihtiyacı olanlardan ziyade güçlüler tarafından ele geçirildiğini kaydetti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber