TCMB, TÜİK verilerini takip ederek gıda, hizmet ve enerjiye ağırlık veriyor

Merkez Bankası (TCMB), dün açıklanan Şubat ayı enflasyon verilerinin ardından aylık fiyat performans raporunu açıkladı.

TÜİK’e göre 2024 Şubat ayında TÜFE değişimi bir önceki aya göre %4,53, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %67,07 ile beklenenin üzerinde gerçekleşti.

TCMB, bu verilere dayanarak fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesinde Gıda, Enerji ve Hizmetler grubuna dikkat çekti.

GIDA, HİZMET, ENERJİ VURGUSU

Merkezin raporunda yer alan en önemli değerlendirmeler şunlar oldu:

Başta hizmetler sektörü olmak üzere tüm ana gruplarda yıllık enflasyon arttı. Aylık bazda gıda ve hizmet sektörü grupları fiyat artışlarına hız verdi.

Gıda grubu fiyatlarındaki aylık artış genele yayılarak güçlendi ve doğrudan etkilerinin yanı sıra gıda hizmetleri kanalıyla dolaylı olarak manşet enflasyonunu olumsuz etkilemeye devam etti.

Kızıldeniz’deki jeopolitik gelişmeler nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan artış ve Türk lirası kurunun ardından enerji grubundaki aylık fiyat artışının ana belirleyicisi akaryakıt kalemi oldu.

Ücret ayarlamalarının devam eden yansımaları ve geriye dönük endeksleme eğiliminin etkisiyle hizmet grubu genelinde fiyat artışları devam etmiş ve hizmet grubu aylık enflasyonu bir önceki aya göre önemli ölçüde zayıflasa da yüksek seviyesini korumuştur.

Hizmet sektöründe kira ve restoran-otel fiyatlarında aylık güçlü yükseliş eğilimi devam ederken, eğitim ve iletişim hizmetleri de bu dönemde fiyat artışlarıyla dikkat çekti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber